KOSTRÅDGIVNING

Är diplomerad kostrådgivare genom Anna Hallèns utbildningar. Lågkolhydratskost

Du kan du anlita mig som kostrådgivare.

Är du intresserad så kontakta mig.

andasson@hotmail.com

måndag 7 januari 2013

Lite bra info


Som  LCHF:are är det en del nya ingredienser som hamnar i matkassen. Man hittar produkterna i välsorterade hälsokostaffärer, stormarknader eller på nätet.
Oftast har man köpt den nya produkten för att man hittade ett specifikt recept på nätet eller i en bok.
Det är lätt att en påse eller burk blir stående för att man inte riktigt vet vad man  kan göra med innehållet, därför delar jag nu med mig av några favoriter till de vanligaste LCHF produkterna, och samtidigt lite fakta om varje produkt.

Mandelmjöl
Mandelmjöl används i bakverk, paneringar, efterrätter och konfekt. Man kan mala sitt mjöl själv eller köpa färdigt. Läs på näringsinnehållet, kolhydrathalten varierar mycket mellan olika märken. Detta beror på hur och var mandeln är odlad, vilken mandelsort det är, om man har avfettat mandeln etc. Inom LCHF vill man ha ett så fett mjöl som möjligt, då blir kolhydrathalten automatiskt lägre!  Ekologiska mjöler har oftast ett bättre näringsvärde, där har nöten fått utvecklats i lugn och ro och mognat på plantan utan kemisk besprutning. Grödor som stressas fram med mycket konstgödning blir magra och innehåller mer stärkelse/kolhydrater.

15_thumbKokosmjöl
Det finns två varianter av kokosmjöl. Den vanligaste sorten i LCHF recept är kokosmjöl som görs av kokosfiber, det innehåller bara 4% kolhydrater och binder degar/smet väldigt bra utan att tillföra någon direkt kokossmak.
kokosmjol-fram_106Den andra sorten kokosmjöl görs av malda kokosflingor, denna typ av mjöl har använts långt innan LCHF var uppfunnet i Indisk matlagning. Detta mjöl är billigare men innehåller en hel del  kolhydrater (12g-20g/100g) om man bara använder väldigt små mängder och inte är så känslig känslig för kolhydrater och om man älskar smaken av kokos kan man utan problem använda det till pannkakor och efterrätter och vissa bakverk.

Fiberhusk
12_thumbFiberhusk är ett mjöl som görs av skalet från ett frö som heter Psyllium (kallas även för loppfrö). Mjölet sväller fort och mycket och binder vätska väldigt bra, man använder mjölet i pannkaks & våffelsmet, LCHF bröd och bakverk. Mjölet är väldigt drygt.
Kolhydratmässigt är detta mjöl perfekt, det innehåller nämligen inga alls! Fibrerna i mjölet är vattenlösliga och blir bra bakteriemat i tarmen, så bättre mjöl än detta kan man inte hitta.
Att försöka reda av en sås eller binda en köttbullssmet med mjölet är däremot ingen bra idé eftersom det då blir ganska slemmigt, Fiberhusk gör sig bäst tillsammans med ingredienser som ägg, grädde och nötmjöler av olika slag.
90_thumb
Redix
Med Redix (gjort av konjacrot som är en  stärkelsefri rot, samma rot som shiratakinudlar tillverkas av) kan man reda av en sky/buljong. Mjölet ärextremt drygt. Man pudrar försiktigt med en tesil ner i vätskan samtidigt som man vispar. Det räcker med några ”duttar” såsen kommer att tjockna upp till 15 minuter efter att man har haft i mjölet. Det är lätt att man tar för mycket mjöl, då blir det segt och klistrigt och  inte så kul… Använd inte Redix i vispgrädde och cremefraiche – dessa reder sig så bra själv utan hjälpmedel!

Johannesbrödkärnmjöl/Guarmjöl
89_thumbDessa två mjöler kan ersätta varandra i recept, de tillverkas av kärnor och används tillsammans med nötmjöler i exempelvis LCHF matbröd, pajer och efterrätter. Norska läkaren Sofi Hexeberg använder Johannesbrödkärnmjöl i många av sina recept.


Nötpasta/Nötsmör
86_thumbEn trevlig smakupplevelse är nötsmör/pasta/creme som görs av enbart nötter, i malningsprocessen fäller nötternas egna fett ut av värmen som uppstår och man får en kompakt nötpasta. I LCHF använder man ”rena” smör utan tillsatser av socker och vegetabiliska oljor. Kolhydratmängden skiljer sig mellan olika märken, mandel och hasselnötssmör brukar ha kolhydratvärden kring 5g/100g.
Jordnötssmör är inte naturlig LCHF då dessa innehåller för mycket kolhydrater och för mycket lektiner och omega6 som skapar sjukdomar och inflammation i kroppen..
Mandel/Hasselnötssmör kan användas till att reda av såser, det blir en väldigt god brytning med nötsmak i såsen (hasselnöt smakar mer än mandel). Det är också gott att röra ut lite nötsmör i turkisk yoghurt till en efterrätt.

Kokosmjölk
32685Köp kokosmjölk  som enbart innehåller kokos och eventuellt vatten. Många tillsätter förtjockningsmedlet karragenan som är ett ämne som förutom cancer misstänks kunna orsaka besvär som magsår, fosterskador, försenad tillväxt och tarminflammation. Ämnet innehåller också något som kallas för PFGA (Process Free Glutamat Acid) vilket kan orsaka samma symtom som hos natriumglutamat.
Kokosmjölk finns med olika fetthalt, ju fetare desto krämigare och med mer smak av kokos.
Förvara kokosmjölken i rumstemperatur och mixa samman den fetare vita delen med kokosvattnet med en stavmixer innan du använder mjölken så är det enklare att mäta upp rätt mängd.
Den som är mjölkallergiker kan ersätta mejeriprodukter med kokosmjölk i de recept där smaken av kokos känns OK.
 111 0 0
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar